Search This Blog

Monday, January 23, 2017

Scuba Diving Yoga...the underwater zen experience



Kataδυτική γιογκα σε συνδυασμο με την ζεν αρμονια τησ καταδυσησ




Είμαστε φτιαγμένοι 70% από νερό.. Η βιωματική εμπειρία της καταδυτικής γιόγκα μας προσφέρει την εμπειρία της αναγέννησης  Από τον αμνιακό σάκο στο άπειρο εδώ στο αιώνιο τώρα μας.

Κατάδυση & Γιόγκα.. ο ιδανικός συνδυασμός σωματικής & ψυχικής αναζωογόνησης και επανασύνδεσης.

Η καταδυτική γιόγκα φέρνει το διαλογισμό της ξηράς μέσα στο νερό εστιάζοντας στην επίγνωση της αναπνοής μέσα από διαλογιστική διαδικασία και τεχνικές οραματισμού.

Συνδυάζει τεχνικές της Χάθα Γιόγκα, Ασάνες, Πραγιανάμα και Διαλογισμού με την κατάδυση σε όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Η Κατάδυση και η Γιόγκα έχουν περισσότερα κοινά από όσα  μπορείτε να φανταστείτε.

Γιόγκα σημαίνει επιστροφή στον εαυτό μας. Μαθαίνουμε τα όρια μας, επεκτείνουμε τους ορίζοντες μας και χαλαρώνουμε μέσα στην ίδια την ύπαρξη μας. Βρίσκουμε χρόνο να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, κάτι που το ξεχνάμε όταν μας παρασύρει η δίνη της καθημερινής έντονης ζωής. Όπως στο σώμα έτσι και στην ζωή η αίσθηση της έλλειψης της ισορροπίας δεν είναι ευχάριστη υπόθεση. Μέσα από την Scuba Diving Yoga νιώθουμε αρμονία, ολοκλήρωση και πληρότητα. Με το να ανακαλύπτουμε το κέντρο μας σε μια στάση της γιόγκα, ασκούμαστε στο να βρίσκουμε το κέντρο μας και σε άλλους τομείς της ζωής μας.

Η Γιόγκα και η Κατάδυση Βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία, έχουν  τόσα πολλά κοινά όσο και η μια συμπληρώνει την άλλη :

Α. Διαλογισμό

Είναι και οι δυο ένας διαλογισμός σε κίνηση, συντελούν στη δημιουργία ενός διαλογιστικού νου. Κάτω από το νερό επικρατεί η απόλυτη ησυχία. Υπάρχει σχεδόν μηδαμινή βαρύτητα και άνωση, το οποίο βοηθά το σώμα να χαλαρώνει. Το αίσθημα της αιώρησης είναι ιδιαίτερα απελευθερωτικό. Η παρατήρηση όλων αυτών των υπέροχων ψαριών και ζωντανών οργανισμών είναι μια διαλογιστική φόρμα , καθώς κατά τη διάρκεια επέρχεται το άδειασμα του νου. Αποκτάμε την εμπειρία  της βαθύτερης αίσθησης της ειρήνης και επαφής με την φύση.

Το νερό είναι γνωστό ότι έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ωθούν την χαλάρωση μας σε ανώτερο επίπεδο.

Β. Pranayama / Πραναγιάμα




Έλεγχος της αναπνοής με σκοπό την καλλιέργεια της ζωτικής δύναμης (πράνα) μέσα μας.

Ο χρυσός κανόνας όταν καταδύεσαι είναι ποτέ να μην κρατάς την αναπνοή σου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην γιόγκα «Να θυμάσαι να αναπνέεις», συνεχώς σου υπενθυμίζει ο δάσκαλος της γιόγκα. Η αναπνοή είναι βασική προϋπόθεση τόσο στη γιόγκα όσο και στην κατάδυση. Μπορεί να βρίσκεσαι σε ένταση πριν βουτήξεις στο νερό, αλλά μόλις αρχίσεις να εστιάζεις και να ακούς την αναπνοή σου, αμέσως απελευθερώνεις κάθε ένταση. Η αναπνοή μέσα στο νερό είναι ιδιαίτερα ήρεμη και διαλογιστική. Βοηθά στο να μπούμε βαθύτερα στη χαλάρωση του νου και την εσωτερική ειρήνη.

Με το να κάνεις πρακτική της γιόγκα βοηθά επίσης στην μείωση κατανάλωσης του αέρα καθώς βουτάς, το οποίο σου επιτρέπει να παραμένεις στο νερό περισσότερη ώρα. Η αναπνοή βοηθά επίσης στο να μπορείς να ελέγχεις τη σταθερότητα της άνωσης.

Το ήξερες ? Ότι η αναπνοή Ujjayi αποκαλείται επίσης και αναπνοή του ωκεανού. Παρόλο  η αναπνοή Ujjay γίνεται από τη μύτη στη γιόγκα, και από το στόμα στην κατάδυση, οι εισπνοές και οι εκπνοές είναι ίδιες στην διάρκεια. Αυτή η συγκεκριμένη άσκηση αναπνοής αυξάνει το οξυγόνο, τους ρυθμούς των πνευμόνων και επιτρέπει ελεύθερη και υγιή ροή της πράνα.

Γ. Ahimsa




Ο όρος αυτός σημαίνει μη βία ή αποφυγή τραυματισμού.

Εμπερικλείει την κατανόηση και το «συμπάσχειν» με όλα τα έμβια όντα. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει και τη φροντίδα για το σώμα μας. Η καταπόνηση του σώματος είναι ένδειξη αμέλειας και ως εκ τούτου μορφή κακοποίησης.



Αχίμσα είναι ο μη βίαιος, αυτός που δεν βλάπτει καμία έμβια ύπαρξη και τον εαυτό του.

Προφανώς, εννοεί ότι δεν βλάπτει κανένα θαλάσσιο όν ή ζωντανό οργανισμό κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Φυσιολογικά, και στα δύο γιόγκα και κατάδυση, ο καθένας πρέπει να έχει την επίγνωση και την τιμιότητα να σέβεται τα όρια του άλλου. Το οποίο σημαίνει να μην πιέζουμε τους εαυτούς μας στα άκρα. Όταν καταδυόμαστε, κάνουμε πρακτική στην Αχίμσα με το να παραμένουμε στα όρια της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης.  Για παράδειγμά κάνουμε πάντα έλεγχο μεταξύ μας ώστε όλοι να είναι ασφαλείς, δεν βουτάμε βαθύτερα από 30μ, και αν κάποιος είναι άρρωστος δεν καταδύεται.

Δ. Satya


Αυτός ο όρος σημαίνει ειλικρίνεια. Περιλαμβάνει την έννοια της σωστής επικοινωνίας – το να ζεις κατά τρόπο έντιμο, ακολουθώντας τις προθέσεις σου.

Satya σημαίνει αλήθεια, να μην λέμε ψέματα πρώτα στον εαυτό μας και κατά επέκταση στους άλλους. Γνωρίζεις πότε νιώθεις στρες, πανικό κρύο ή νιώθεις πίεση στο νερό. Απλά σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι φτάνει. Μην πιέζεις τον εαυτό σου πέρα από τα όρια αντοχής και υγείας σου.

 

Ε. Aparigraha

Θα μπορούσε να αποδοθεί σαν μη απληστία, γιατί σε ενθαρρύνει να διαχωρίσεις τις πραγματικές σου ανάγκες από τις απλές επιθυμίες ή απαιτήσεις. Όταν στη ζωή επιδιώκουμε τα υλικά αγαθά, το μονοπάτι προς την ευτυχία γίνεται πιο δύσβατο, γιατί ο κατάλογος με τα επιθυμητά αγαθά μας σπρώχνει σε ένα δρόμο ανηφορικό, που δεν οδηγεί πουθενά. Καλύτερα να αποτιμάς την επιτυχία σου με βάση αυτό που είσαι, και όχι με βάση αυτό που έχεις. Αντί να θέλεις περισσότερα, είναι προτιμότερο να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς αυτά ου ήδη έχεις «καθαρό αέρα» «ευχάριστες αναμνήσεις», «υγιεινό φαγητό», «φίλους», «υγιή οργανισμό» ή ακόμη και ένα βιβλίο που σου προσφέρει ψυχική ανάταση.

Aparigraha σημαίνει να μην είσαι πλεονέκτης ή κτητικός. Αν ο σύντροφος σου πρέπει να σταματήσει την κατάδυση επειδή κρυώνει ή έχει χαμηλό αέρα, πρέπει να τον ακολουθήσεις, ακόμα και αν έχεις αέρα στην φιάλη σου. Θα μπορούσες να μείνεις άλλα είκοσι λεπτά κάτω από το νερό αλλά θα πρέπει να το αφήσεις.

Όταν καταδύεσαι πρέπει να πηγαίνεις με την ροή και όχι να μάχεσαι με αυτήν.  Τόσο η γιόγκα όσο και η κατάδυση αντιπροσωπεύουν την άποψη : δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι

Ζ. Asteya

Asteya συχνά αποδίδεται ως «αποφυγή κλοπής» και περικλείει αποφυγή κάθε είδους φθόνου. Εδώ περιλαμβάνεται η επιδίωξη ενός λιγότερο υλιστικού τρόπου ζωής και η χαλιναγώγηση της επιθυμίας για πράγματα που δεν μπορούμε να έχουμε. Στην έννοια της asteya περιλαμβάνεται και το να μην πιέζουμε τους άλλους να κάνουν κάτι ή να μας δώσουν κάτι παρά τη θέληση τους.

Asteya σημαίνει να μην κλέβεις. Είναι μία από τις 10 yamas & nivamas τις οποίες ένας γιόγκι στοχεύει να εξασκήσει πάνω και κάτω από το χαλί.

Η Asteya είναι επίσης και μέρος της φιλοσοφίας του καταδύτη. Αρχικά σκεφτόμαστε ότι εννοεί να μην κλέβουμε πρακτικά όμως μπορεί να κλέβουμε το χρόνο, το χώρο και την ειρήνη κάποιου. Ένας καλός καταδύτης προφανώς δεν μετακινεί έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα κοράλλι, ένα ψάρι ούτε μετακινεί κομμάτι από ένα ναυάγιο. Αλλά επίσης δεν στερεί το χρόνο από τους άλλους δύτες και ο δάσκαλος της κατάδυσης φτάνει στην ώρα του και δίνει χρόνο για να προετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι να σεβόμαστε, προσέχουμε και να κολυμπάμε με τους άλλους δύτες.  


Yama η yama είναι ένας ηθικός φραγμός που ελέγχει όχι μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τα λόγια. Είναι ευρεία έννοια και απαιτεί εγρήγορση από τον γιόγκι.

Niyama σημαίνει «κανόνας» ή «νόμος». Η niyama ενσωματώνει την πειθαρχία στις πράξεις μας, στη συμπεριφορά και στη στάση μας απέναντι στον εαυτό μας.



Η πρακτική της asteya μέσα από τη γιόγκα και την κατάδυση μας θυμίζει την ύπαρξη της μη υλικής αφθονίας που έχουμε στη ζωή μας. Μας αφυπνίζει επίσης την επίγνωση της ευλογίας του να ζούμε το άπειρο εδώ το αιώνιο τώρα χωρίς να «κλέβουμε» από τους ίδιους την εμπειρία της ζωής και του τώρα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή.

 Όπως η γιόγκα μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες της ζωής μας, το ίδιο κάνει και η κατάδυση με το να μας διδάσκει πώς να παραμένουμε ψύχραιμοι στις δύσκολες καταστάσεις : Είναι η πιο σημαντική στάση για να είμαστε ασφαλείς. Μην πανικοβάλλεσαι…Ανάπνεε..
Αν κάνεις γιόγκα μπορεί να θες να δοκιμάσεις την εμπειρία της κατάδυσης και να βιώσεις την εμπειρία της ομορφιάς του ίδιου του εαυτού σου. Αν είσαι δύτης μπορεί να θελήσεις να δοκιμάσεις γιογκά και να δεις πως μπορεί να σε βοηθήσει στον έλεγχο της αναπνοής και του σώματος σου για περισσότερη άνωση και ηρεμία.

 Η Γιόγκα και η Κατάδυση είναι και τα δυο μονοπάτια που μας κάνουν πιο συνειδητούς και με επίγνωση. Μας μαθαίνουν να σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό και κατά επέκταση  κάθε έμβια ύπαρξη που υπάρχει γύρω μας.

No comments:

Post a Comment